bokomslag Kongo : en historia

Kongo : en historia

David Van Reybrouck

Häftad

  • 632 sidor
  • 2015

Andra format:

Kongo - en historia är en storslagen historie- och reportagebok om landet som mer än något annat symboliserar situationen i Afrika. Kongo - en historia ger ett ingående porträtt av ett sargat land, men ökar också vår förståelse för hela kontinenten. Van Reybrouck skildrar landets utveckling från och med 1850 fram till idag och berättar om exploatering, kolonisering, folkmord och krig.

David Van Reybrouck kombinerar ett enastående arkivarbete med reportagets närvaro; blandningen av fakta och personliga berättelser gör boken till något alldeles extra och fullkomligt levande. Vi möter skildringar av ofattbar grymhet - sällan har vi kommit så nära mörkrets hjärta - samtidigt ger de många personliga vittnesbörden levande exempel på enskilda människors mod, värdighet och förmåga att se framåt i de mest exeptionella omständigheter.


Kongo - en historia har blivit en enorm kritiker- och försäljningssuccé i Nederländerna och Belgien, med över 300 000 sålda exemplar. Kongo - en historia utkommer i en rad länder under 2013, bland annat i Storbritannien och USA.


Översättare: Joakim Sundström"Mäktigt verk om Kongos moderna historia, en hybrid av litterära källor och lokala berättelser om kolonialismen."
Dagens Nyheter

"Bäst just nu. David Van Reybroucks bok är en makalös prestation: litterärt, journalistiskt och historiskt. Någonstans i sin himmel sitter Ryszard Kapuscinski och ler. Vi andra får inte ta del av himmelriket men kan nöja oss med årets bästa i jämn kamp med Svetlana Aleksijevitjs Kriget har inget kvinnligt ansikte (Ersatz) fackbok."
Norrköpings Tidningar

"Van Reybroucks långa, men aldrig torra och ofta djupt gripande skildring av det väldiga Kongos (före detta Zaïres) moderna historia ... den personliga närvaron i texten, av mängden fascinerande intervjuobjekt och av djupdykningarna i detaljer som belyser de senaste 140 årens lika explosiva och dynamiska som djupt tragiska utveckling. "Kongo" är en mycket välskriven bok, ett inlevelsefullt stycke populärhistoria och journalistik som inte kan undgå att fängsla en läsare. ... såväl angelägen som lättillgänglig ... Miljöskildringarna av Boma, Kinshasa och andra orter är i sig värda en eloge, liksom de fruktansvärda redogörelserna för kolonialherrarnas gummityranni vid förra sekelskiftet. ...  Genom att skickligt hoppa mellan makro- och mikroperspektivet har David Van Reybrouck skrivit en viktig berättelse. I "Kongo" skildras hur människor under en, med historiska mått mätt, makalöst kort tid har brutalt och totalt förändrat ett land. Bokens kombination av källbaserad forskning och nyttjande av muntlig tradition och minnen manar till efterföljd. Detta är en samtidshistoria som förtjänar att läsas och begrundas av många."
Svenska Dagbladet

"Hur ska jag kunna sammanfatta den belgiske författaren David Van Reybroucks överväldigande exposé Kongo en historia? ... Van Reyboucks låter både levande och döda ögonvittnen träda fram, deras märkliga öden och starka närvaro flätas in i ett komplext geopolitiskt skeende till en mäktig episk berättelse. ... Van Reybroucks ärende är inte indignationen. I stället visar hans nyansrikedom på tillit, att historiens forsande virvelströmmar ska dåna av egen kraft. När området längs den väldiga Kongofloden blir den belgiska kung Leopolds privategendom samtidigt som de europeiska kapitalisterna börjar efterfråga gummi, raserades de gamla samhällsstrukturerna."
Aftonbladet

"Belgaren David Van Reybroucks Kongo en historia är en tegelsten på 600 sidor om de senaste 250 åren. Från tiden då Kongo var kung Leopold II av Belgiens privata koloni till dagens grymma konflikter med inslag av bland annat barnsoldater, massvåldtäkter och olika former av tortyr. Boken varvar fakta med personliga berättelser från lång rad intervjuer Van Reybrouck genomfört."
Arbeta

  • Författare: David Van Reybrouck
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789127143197
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 632
  • Utgivningsdatum: 2015-05-16
  • Översättare: Joakim Sundström
  • Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur