bokomslag Käraste disktrasa : historien om en uppfinning från Sverige
Historia

Käraste disktrasa : historien om en uppfinning från Sverige

Anna-Karin Murén Åsa Kax Ideberg

Flexband

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 5-9 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 149:- för medlemmar.

  • 155 sidor
  • 2015
Lär känna en enveten ingenjör, ett par fabriker, många formgivare, hantverkare och eldsjälar från 1940-talet och fram till våra dagar. Det handlar om disktrasor, som bortom diskhon blir små konst­verk, kärleksfullt porträtterade i denna kitchen table book.

Idén till den här boken föddes under en lunch i ett kök på Kungsholmen i Stockholm när samtalet plötsligt ramlade in på ämnet disktrasor. Vi var båda förundrade över utvecklingen av denna vardags­produkt och upptäckte att vi hade många olika er­fa­renheter och kunskaper kring disktrasor. Vi kunde inte sluta prata om trasor och det var då vi bestämde oss – vi skriver en bok!

Det här är boken om en av Sveriges mest spridda uppfinningar. En produkt som de flesta personer i Sverige troligen någon gång hållit i sin hand. För­modligen också ägt själva. Vi vågar drista oss till att säga att denna uppfinning är spridd från koja till slott – till och med det kungliga slottet i Stockholm. Men hur många har egentligen ref­lek­terat vidare över den lilla vardagliga trasan?

Be dina vänner nämna några svenska upp­finn­ing­­ar och du får förmodligen svar som skift­nyckeln, blixtlåset, separatorn och dynamiten, men inte disk­trasan. Det är dags att ändra på det.

Vad vet du om den svenska disktrasan? Hur blev den till, och hur tillverkas den idag? Hur använder du trasan och hur använder Junko i Japan den? Vad är det som gör att denna för­brukningsvara kan bidra till ett minskat sopberg? Varför ser disk­trasan du köper med dig hem från mat­affären ut på ett sätt medan de som finns att köpa i design- och museibutiker ser ut på ett annat?

Det här är också berättelsen om den enda levande textilindustrin i centrala Norrköping, ”Sveriges Manchester”, om hur disktrasan blev en tysk angelägenhet, om hantverket att screen­trycka disktrasor och om hur svensk design hittar ut i världen tack vare en liten trasa.

Efter att ha läst denna bok kommer du även kunna slänga dig med kunskaper om varför kossor och disktrasor är en bra kombination och hur du skiljer en tysk trasa från en svensk.

I våra bilder porträtterar vi trasorna som de små konstverk de är. Var och en ett litet stycke vardags­konst som förtjänar en stund i rampljuset. Häng med på den svenska disktrasans resa – först i Sverige, sedan världen och faktiskt även ut i rymden!

Författarpresentation: Åsa Kax Ideberg är art director, designer, copywriter och har en master i designhistoria från Konstfack. Hon är mest förtjust i disktrasans alla funktioner och föredrar svartvita motiv av alla sorter eftersom de passar in överallt.

Anna-Karin Murén är skribent, fotograf, stylist och har en fil kand i konstvetenskap från Uppsala universitet. Hon gillar att matcha disktrasor efter plats – lägenheten i stan pryds gärna med modernt och grafiskt medan djur- och naturmotiv passar bra i sommarstugan.

Instagram: @karastedisktrasa
  • Författare: Anna-Karin Murén, Åsa Kax Ideberg
  • Format: Flexband
  • ISBN: 9789198286205
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 155
  • Utgivningsdatum: 2015-11-03
  • Förlag: Åsa Kax Design