bokomslag Kajplats 311 : betraktelser från en balkong

Kajplats 311 : betraktelser från en balkong

Jan Lundgren Hasse Holmberg

Inbunden

289:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 93 sidor
  • 2011
Från sin balkong vid Hammarby Sjöstad i Stockholm har fotograf Hasse Holmberg dokumenterat livet nere på kajplats 311. Hundar som rastas, barn som leker, joggande mammor, kanske ett hemligt kärleksmöte, någon som smygröker, nunnor som vandrar - och ett nakenbad!

Inget undgår kamerans lins, och helt plötsligt blir en slumrande kaj en spännande plats som väcker nyfikenhet och frågor. Jan Lungren har satt poesi till bilderna, och frågorna blir bara fler.
Är det här en bok om gatufoto? Eller är det en presentbok? Eller en debattbok om rätten att fotografera på allmän plats? Det är alltihop på samma gång! "En klokare man än jag har sagt att livet är något som pågår medan man sysslar med annat. Så kan det nog kännas när fotografen Hasse Holmberg står på sin balkong och plåtar. På kajplats 311 nedanför balkongen pågår livet. Hasses balkong ligger på Södermalmssidan av Hammarby Sjöstad. Hasse flyttade hit 1997 och från år 2002 tills nu har han roat sig med att fotografera från balkongen i stort sett varje dag. Hasse är fotograf men har under stora delar av sitt yrkesverksamma liv administrerat och vårdat andra fotografers verk som bild- och arkivchef på Pressens Bild, nuvarande Scanpix.

Jag träffade Hasse första gången i mitten på 70-talet i fotolaboratoriet bland kopisterna på Pressens Bild, där också Expressens och Dagens Nyheters fotografer framkallade och kopierade sina bilder. Jag var på jakt efter en bild till ett reportage jag hade skrivit. Jag jobbade då som reporter och Stockholm Runt krönikör på Expressen. Under åren som gått har Hasses och mina vägar korsats många gånger.

Nu har vi stött på varandra på kajplats 311. Hasse vinkade från balkongen och ropade Kom upp - och titta ner!" - Jan Lundgren
Hasse Holmberg började sin karriär som fotograf genom Christer Strömholms berömda fotoskola i slutet på 60-talet. Under flera år arbetade han som kopist på Dagens Nyheters och Expressens lab, och fick då kontakt med några av dåtidens främsta pressfotografer som Jan Delden och Sven Erik Sjöberg. Så småningom började han arbeta på Pressens Bild som då var den ledande bildbyrån i Norden, där han tillslut blev Bildchef för hela bildbyrån. Efter sin pensionering har han fortsatt leverera genrebilder till Nordens största bildbyrå Scanpix, och hans bilder syns fortfarande väldigt ofta i dagspressen.
Jan Lundgren har en lång bana som reporter på bland annat på Expressen. Som frilans har han skrivit populära krönikor och givit ut ett flertal böcker: Stockholmsguide för glada barn och barnsliga vuxna, tillsammans med Brasse Brännström och Lasse Åberg, Perspektiv på Stockholm med Jeppe Wikström, fotoböckerna Femtiotalet, Sextiotalet, Sjuttiotalet och Åttiotalet samt Kary Lasch Flickfotograf med Jan Boström och Kary Lasch Collection.
  • Författare: Jan Lundgren, Hasse Holmberg
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789186841034
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 93
  • Utgivningsdatum: 2011-09-29
  • Förlag: HME Publishing