Ny
bokomslag Jugoslaviens undergång
Historia

Jugoslaviens undergång

Sanimir Resic

Inbunden

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 500 sidor
  • 2018
Initierad skildring av krigen i Jugoslavien. Historikern Sanimir Resic berättar om Jugslaviens undergång, från Slovenien 1991 till Kosovo 1999.

Det var ett yrvaket och oförstående Europa som 1991 såg konflikterna blossa upp i Jugoslavien. Hur kunde detta ske? Koncentrationsläger, etnisk rensning och folkmord var illdåd som inte längre hörde hemma i ett välmående Europa.

Historikern Sanimir Resic berättar initierat om Jugoslaviens undergång, de brutala krigen och krigsförbrytelserna som ägde rum på 1990-talet, från Slovenien 1991 till Kosovo 1999. Resic skildrar även fredsprocessen och framtidsutsikterna för de nya stater som reste sig ur askan.

Jugoslaviens undergång tar kronologiskt vid där författarens tidigare bok En historia om Balkan: Jugoslaviens uppgång och fall (2006) slutar, men intar ett avsevärt snävare, mer fördjupande och analytiskt perspektiv på Jugoslaviens undergång och dess efterföljarstater. Boken är i tre delar. Den första och mest omfattande delen går igenom Jugoslaviens upplösning 19901991 och går därefter igenom krigen på 1990-talet med början i Slovenien 1991 och slutet i Kosovo 1999.

Den andra delen är en genomgång av de så kallade efterföljarstaterna. Ett särskilt fokus läggs på effekterna av krigen, historiebruk och kollektivt minne. Bokens tredje och avslutande del avhandlar ämnen som krigsförbrytelser, krigsförbrytartribunalen i Haag, religionens återkomst. Boken avslutas med en kort diskussion om de jugoslaviska efterföljarstaternas plats i Europa och EU kontrasterat mot samtida problem och kriser ur ett geopolitiskt perspektiv.

Sanimir Resic är historiker, docent och undervisar i Europastudier vid Lunds universitet (LU). Han har innehaft en rad högskolepolitiska uppdrag, prefekt för Språk- och litteraturcentrum vid LU, rektor för Högskolan Kristianstad och senast prodekanus för fakulteten för Humaniora och Teologi vid LU. Resic föddes i Split i Kroatien 1964 och kom till Sverige som tvååring med sin bosniske far och italienskkroatiska mor.
  • Författare: Sanimir Resic
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789175454078
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 500
  • Utgivningsdatum: 2018-04-16
  • Förlag: Historiska Media

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: