bokomslag Geografens bibliotek
Skönlitteratur

Geografens bibliotek

Jon Fasman

Inbunden

259:-

Boken är slut online

 • 438 sidor
 • 2006I en liten sömnig stad i New England i USA får journalisten Paul Tomm i uppdrag att skriva en dödsruna över den nyligen avlidne professorn Jaan Pühapäev. Men ingen verkar känna professorn som allmänt beskrivs som en ensam och tillbakadragen person. Han var en dålig lärare som bar pistol och kom ursprungligen från Estland. Resultatet av Pauls undersökningar är ovanligt magert men så kommer chefredaktörens fru på att hon känner en ung lärarinna som umgicks med professorn ibland.
Långt bort i en annan värld och en annan tid, på 1100-talet, kryper en liten tjuv in i ett palats och stjäl femton föremål från kungens geograf, vilket straffas med döden. Detta skedde på Sicilien och den lille tjuven måste fly ön på ett skepp. Den vänlige kaptenen befriar honom från hans börda och de femton artefakterna sprids över världen.
Redan vid deras första möte vet Paul att det är något speciellt med Hannah och han faller för henne. Hon verkar vara den enda som kände professorn närmare och hon har en mycket positiv bild av honom. Så pass att hon är väldigt intresserad av vad Paul gör och vill skydda professorns rykte. Paul börjar ge upp och förstår att han inte kommer att få mer kött på benen när plötsligt obducenten som undersökt Jaan Pühapäev blir påkörd på trottoaren och dör. Men han hann ändå lämna en rapport där han kommenterar att den avlidnes inre organ knappt visar några tecken på slitage.
Pauls gamla universitetslärare råder honom att prata med en av hans brorsöner som är polis och tillsammans går de igenom den avlidne professorns bostad och hittar mängder av litteratur om alkemi. Hannahs beteende blir konstigare ju mer information Paul gräver fram, och när en man dyker upp och hävdar att han är bror till professorn och ska hämta hem kroppen till Estland förstår han att Pühapäev är nyckeln till någonting stort, någonting som är värt att döda för.
Alkemister över hela världen känner till de femton artefakterna och de handlar, stjäl och dödar för att komma över dem. Jakten har pågått i århundraden och gör så fortfarande. Det ryktas nämligen att förutom skönhet och detaljrikedom besitter de en transformerande egenskap. I rätta händer kan de ge evigt liv.
Med Geografens bibliotek har Jon Fasman skapat en medryckande och väl underbyggd spänningsroman med en mycket sympatisk person i huvudrollen.

Jon Fasman har arbetat som journalist i New York, Oxford och Moskva. Han föddes 1975 i Chicago men växte upp i Washington DC. Nu arbetar han som skribent och redaktör på The Economists nätupplaga. Geografens bibliotek är hans första roman. • Originaltitel: The Geographer´s Library
 • Författare: Jon Fasman
 • Formgivare: Anders Timrén
 • Format: Inbunden
 • ISBN: 9789137126739
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 438
 • Utgivningsdatum: 2006-09-13
 • Översättare: Hans Nordmark
 • Förlag: Bokförlaget Forum

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: