bokomslag Fritt fall : Hur det blev farligare att flyga

Fritt fall : Hur det blev farligare att flyga

Jan Ohlsson

Häftad

  • 260 sidor
  • 2016

Andra format:

Nya orsaker till flygolyckor väntar runt hörnet, långt svårare att förhindra än de gamla. Kraftigare oväder och kraftigare luftgropar väntar längs din färd i klimatförändringens spår. Extrem kyla har fått bränslet att frysa. De tekniskt alltmer avancerade flygplanen klarar visserligen alltmer stryk.

Men frågan är om dagens piloter verkligen klarar av att flyga dem när tekniken plötsligt inte fungerar. Svarta lådan har blivit urmodig, men branschen kan inte enas om reglerna för att sända ett kontinuerligt flöde flyginformation till marken. Därför kan flygplan fortsatt spårlöst försvinna. Litiumbatterier i var mans ficka är en dödsfara i luften. De har redan fått två jumboplan att störta och kanske är brinnande litiumbatterier förklaring till Malaysia Airlines MH 370:s försvinnande. Samtidigt tar terroristerna förenklad teknik till sitt hjärta. Det finns dessutom alltmer däruppe som inte radarn ser.

Ryska signalspaningsplan flyger osynligt. Drönare korsar flygplanens inflygningsvägar. Även om olyckorna fortsatt blir färre för varje år blir de som ändå sker dödligare. Förr störtade flygplanen främst vid landning och start. Idag faller de fritt från 12 000 meter och chansen att överleva är obefintlig.

Utdrag ur kapitlet Farliga piloter
"Det sista flygkaptenen hörs säga till sin andrepilot medan passagerarflygplanet rusar längs startbanan, med påtagliga svårigheter att lyfta är "vad i helvete gör du..."De två brukar ofta flyga tillsammans, men oftast en lite annorlunda version av detta flygplan. På den brukar andrepiloten vila sin ena fot just där den nu befinner sig, vilket på detta flygplan är bromsen. Med det ryska hockeylaget Lokomotiv Yaroslavi och den svenske hockeyspelaren Stefan Liv ombord, rusar nu de 52 ombord, ut över banänden. Andrepiloten har äntligen släppt bromsen. De extra kraftiga motorerna på denna YAK-42 får otroligt nog planet i luften. Men det gör nästan saken värre. Planet klyver en mast och några träd, tappar höjd och störtar rakt ned i en stenig flodbank och glider brinnande ut i floden Volga. Endast en flygvärdinna fastspänd längst bak överlever."
  • Författare: Jan Ohlsson
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789176116395
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 260
  • Utgivningsdatum: 2016-09-09
  • Förlag: Insider Group Media AB