bokomslag Frisk och vital i mage och tarm (Maijas bästa råd om egenvård)
Språk & ordböcker

Frisk och vital i mage och tarm (Maijas bästa råd om egenvård)

Ruisniemi Maija,

Inbunden

299:-
  • 252 sidor
  • 2003
I Frisk och vital i mage och tarm visar Maija Ruisniemi att kosten har betydelse oberoende av om orsaken till mag-tarmbesvär är psykisk, fysisk, social eller andlig. Men kosten är bara en del av behandlingen. Hon beskriver hur hennes patienter har blivit motiverade till att ändra sin livsföring, där också anhörigas stöd och medverkan har varit viktig för tillfrisknandet.
Det finns många sätt att äta och leva. På samma sätt som idrottsutövare vet att kosten har betydelse för deras välmående och resultat, har kosten alltid betydelse, oberoende av hälsotillståndet. Mag- och tarmbesvär är en folksjukdom. Diagnostiseringen har blivit bättre och säkrare. Behandlingsmetoderna har också blivit fler. En läkardiagnos utgör en viktig grund i behandlingen av mag-tarmbesvär. Maija Ruisniemis bok är en komplettering till läkarens råd.
Typiska mag- och tarmbesvär som gaser i magen, fyllnadskänsla efter måltid, kramp i mag- och tarmkanalen med mera kan komma av t ex bristfällig kosthållning, tarminflammation, nedsatt eller överproduktion av saltsyra, magsaft och enzymer. Allergi, intolerans, biverkningar av medicin, raffinerad mat med socker och lite fibrer kan bidra till besvär. Också ett för snabbt intag av mat med dålig tuggning, stress, oro och för litet vätskeintag kan också bidra till mag- och tarmbesvär.
Genetiska faktorer, vår livsstil, våra känslor och upplevelser samt insatser från hälso- och sjukvården och komplementär medicin påverkar vår hälsa. Psykosociala faktorer med fysiska miljön vi vistas i har också betydelse för vår hälsa. Synen på hälsa beror bland annat på vår kultur, vår värdegrund samt på vår livsåskådning.
Boken är fylld med recept, omslag, råd och kurer som går lätt att följa för den som vill ta sin hälsa i egna händer.
Maija Ruisniemi är sjuksköterska och uppvuxen i Tornedalen. Hon har tidigare gett ut två böcker om örtmedicin och mag-tarm besvär. Hon är även mångårig medarbetare i tidskriften HÄLSAs expertråd. Hon har egen komplementärmedicinsk praktik i Piteå.
  • Författare: Ruisniemi Maija
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789185506743
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 252
  • Utgivningsdatum: 2003-09-01
  • Förlag: Energica Förlag