bokomslag Ett märkvärdigt barn : Gustaf III:s son
Konst & kultur

Ett märkvärdigt barn : Gustaf III:s son

Christopher O?Regan

Inbunden

259:-
 • 232 sidor
 • 2007


Bland de svenska kungligheterna är det få som har haft ett så tragiskt öde som Gustaf IV Adolf. Han föddes till en guldkantad tillvaro som kronprins på Stockholms slott men dog i ensamhet och utanförskap på ett tredje klassens värdshus i Schweiz. Utblottad, utskrattad, utskämd och förtalad. Ända in i vår tid har han tvingats bära det nedsättande smeknamnet ?Galenpannan?. 
 Blott tretton år gammal mördades hans far och som nyutropad kung hamnade han mitt i en infekterad och våldsam politisk maktkamp med tydliga influenser från den samtida revolutionen i Frankrike. Senare skulle han själv bli övermannad av rebeller, avsatt och utvisad ur landet. Hela sitt liv förföljdes han av det envisa ryktet att han skulle ha varit oäkta son till den vackre hovstallmästaren Adolf Fredrik Munck. De dimhöljda omständigheterna kring hans börd tillhör den svenska historiens stora mysterier och har sysselsatt historieskrivare i över två sekler. Nu rätas några av frågetecknen ut. 
 I Ett märkvärdigt barn berättar historikern och 1700-talskännaren Christopher O'Regan om Gustaf Adolfs tid som ung kronprins. Med hjälp av ett omfattande källmaterial, bland annat ögonvittnesskildringar, räkenskaper och rapporter, får vi kika in i pojkens barnkammare och följa hans uppfostran och undervisning. 
 Det sena 1700-talet var upplysningens tidevarv, och många av de nya idéerna rörde barnen. Sakta växlade synen på småttingarna. Från att bara ha betraktats som små vuxna fick de i allt högre grad vara just barn. Gustaf III gick i bräschen och lät praktisera de moderna teorierna på sin son. Ren ordergivning ersattes exempelvis av resonemang och vädjan till förnuftet, och vuxenkläder byttes mot sparkdräkter som gav större rörelsefrihet. 
 Samtidigt var 1700-talet en paradoxernas tid, där moderna tankar kolliderade med hemska föreställningar från det förgångna. Den lille kronprinsen badades regelbundet i isvatten för att han skulle härdas, och han fick inte ha jämnåriga vänner eftersom man ville att han skulle få en känsla av att vara förmer än andra. Dagarna i ända drillades och tränades han inför sitt kommande uppdrag som regent. Skildringarna av den tidens syn på barn- och barnuppfostran väcker såväl skratt som fasa. 
 Ett märkvärdigt barn är en gripande biografi som levandegör en relativt okänd period i Gustaf IV Adolfs liv. 

Christopher O'Regan, född 1971, är sedan sjutton år tillbaka en omtyckt föredragshållare och guide i Gamla stan. Han är även känd från tv, där han bland annat medverkat i Go?kväll. Sommaren 2006 gjorde han dessutom debut som sommarpratare med ett mycket uppskattat program. Christopher O'Regan har tidigare givit ut Gustaf III:s Stockholm och En bädd av dun, två rikt illustrerade böcker med målande skildringar av såväl vardagslivet i Stockholm som livet vid hovet.

 • Författare: Christopher O?Regan
 • Formgivare: Jan Cervin
 • Format: Inbunden
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789137129327
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 232
 • Utgivningsdatum: 2007-04-04
 • Förlag: Bokförlaget Forum