bokomslag Entreprenörsstaten
269:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 326 sidor
  • 2016
Staten - inte det privata näringslivet - har varit den drivande kraften bakom en rad epokgörande innovationer det senaste halv¿seklet. Det hävdar den italiensk-amerikanska ekonomen Mari¿ana Mazzucato i sin uppmärksammade och prisbelönta bok ¿Entreprenörs¿staten. I en rad inträngande fallstudier, från bland annat it-industrin, bioteknologin och miljöinnovations¿området, visar hon hur de ¿inledande och avgörande investering¿arna och forsknings¿sat¿sningarna i hög grad har bekostats med offentliga medel. Först efter att dessa ofta riskfyllda insatser ¿visat sig bli fruktbärande har den privata sektorn trätt in som en aktör, för att skörda vinsterna och ta åt sig äran. Vartenda tekno¿logiskt framsteg som gör en Iphone så smart har staten att tacka för sin existens, det gäller såväl internet och GPS-teknik, som touch-screen-displayen och röstaktiverings¿tekniken Siri.

OM FÖRFATTAREN
Mariana Mazzucato är en italiensk-amerikansk professor i innovativ ekonomi vid Science Policy Research Unit, University of Sussex, Storbritannien.

För ¿Entreprenörs¿staten tilldela¿des hon 2014 SPERI-priset i nationalekonomi av New Statesman och Sheffield University. Bland de nominerade fanns bland andra Thomas Piketty.

2015 tilldelades Entreprenörs¿staten priset för årets bästa vetenskap¿liga publikation av Friedrich Ebert-stiftelsen, Tyskland.

OM BOKEN
"Produktionsökningen per capita bestämmer levnadsstandarden. Innovationerna bestämmer produktionsökningen per capita. Men vad bestämmer innovationerna?

Den konventionella ekonomin erbjuder som förklaring abstrakta modeller. Den gängse uppfattningen är att svaret måste sökas i den privata företagsamheten. I denna briljanta bok argumenterar Mariana Mazzucato för att teorierna är oanvändbara och att svaret är ofullständigt. Ja, innovationerna är beroende av djärv företagaranda, men det är inte den privata sektorn som tar de djärvaste riskerna och gör de största genombrotten, utan det är den så hårt kritiserade staten.

Har det någon betydelse att statens roll lämnats utanför historien? Mazzucato hävdar att det är ytterst väsentligt.

För det första sätter de politiska beslutsfattarna tilltro till synen att staten bara är ett hinder, vilket leder dem till att dra tillbaka sitt stöd till innovationer och därmed beröva mänskligheten dess bästa utsikter för ¿välstånd.

För det andra har staten också, och i allt ¿hög¿re grad, accepterat att den finansierar riskerna medan den privata sektorn skördar vinsterna. Det som därmed framträder är inte ett verkligt symbiotiskt ekosystem för inno¿vationer, utan en parasitär variant.

Denna bok driver en kontroversiell tes, som emellertid i grunden är korrekt. Underlåtenheten att erkänna statens roll i att driva på innovationerna kan mycket väl vara det största hotet mot växande välstånd." Martin Wolf, Financial Times
  • Författare: Mariana Mazzucato
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789187207549
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 326
  • Utgivningsdatum: 2016-03-10
  • Översättare: Lars Ohlsson
  • Förlag: Karneval förlag