bokomslag En man som heter Ove
Skönlitteratur

En man som heter Ove

Fredrik Backman

Storpocket

159:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-4 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 149:- för medlemmar.

  • 347 sidor
  • 2015

Andra format:En roman om kärlek, ordentliga verktyg och vikten av att alltid köra Saab

Nu har denna älskade berättelse filmatiserats, med Rolf Lassgård i huvudrollen. Filmen har premiär på juldagen.

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.
"Genom humorns prisma belyser En man som heter Ove teman som åldrande, vänskap, sorg, livslust och den föränderliga mansrollen. ... en skruvad och gripande romandebut som mycket väl kan vara början på ett stort humoristiskt författarskap."
Svenska Dagbladet

"Fredrik Backman har en förmåga att uttrycka sig kärleksfullt, ironiskt och väldigt roligt om hur svårt det är med allt man inte fattar. ... I grunden berättar Fredrik Backman om hur läskig världen är, och hur det inte går att skydda sig mot den. Det enda botemedlet är att försöka lära känna det okända bättre. Och det berättar han så bra att jag till min förvåning blir lite rörd."
Dagens Nyheter

"En oemotståndlig feel good-roman"
Café Magasin

"I En man som heter Ove får Backmans skarpa penna fritt utlopp. I boken har det gubbiga drivet fått en kropp i Ove. En man som under romanens gång förvandlas från surmulen tvärvigg till en gubbe med hjärta. Backman är oavbrutet underhållande ... Jag blir både road och rörd."
Kvällsposten

"Jag är lite förälskad i Ove ... Boken är en känslokastrull. Jag blir irriterad, jag blir glad, jag gråter en skvätt. Den innehåller allt. Och språket flyter fram som en fors. ... Det här är en bok som passar alla." (betyg 5)
P4 Västergatan


"Den påminner om "Hundraåringen..." men är snäppet bättre. Varm och inspirerande, i varje grej som händer finns en rolig metafor."
Tara

"Hjärtevärmande historia som både ger tårar i ögonen och många glada skratt."
Allas

" En man som heter Ove är en ljuvlig bok. Fredrik Backman har, sin relativt unga ålder till trots, på något sätt krupit in i själen på den mest purkna, gamla snustorra gubbe som någonsin uppdagats och gett honom liv. Det är kortfattat, lättläst och skrämmande roligt. Och något så gripande rörande. ... tårar torkades av alla anledningar under läsningen av denna debutroman."
Nerikes Allehanda

"Skildringen av Oves äktenskap är så fin att man nästan vill gråta en skvätt, vore det inte för att man vet att Ove i så fall skulle titta besvärat på en. ... Fredrik Backman kan inte anklagas för att revolutionera den svenska prosan, däremot har han en populär berättartalang och komisk timing. Gringubben Ove visar sig efterhand vara en man med, som det brukar heta, stort hjärta, och jag vill gärna se Backmans roman som en hyllning till en lite socialt trubbig pappa-generation som har visat kärlek med annat än ord - exempelvis genom att laga ens element."
Arbetarbladet

"Kan en roman om en känslomässigt hämmad 59-årig man som vill försöka ta sitt liv bli något som man, trots dess allvarliga underton, läser med ett roat leende på läpparna? Jo, o


  • Författare: Fredrik Backman
  • Format: Storpocket
  • ISBN: 9789137147925
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 347
  • Utgivningsdatum: 2015-10-20
  • Förlag: Bokförlaget Forum