bokomslag En fiende på tallriken : därför vill vi inte äta allt
Samhälle & debatt

En fiende på tallriken : därför vill vi inte äta allt

Daniel Rydén

Flexband

269:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 240 sidor
  • 2017
»En fascinerande exposé över människans förhållande till mat genom historien ... I underhållande och faktaspäckade kapitel sätts livsmedel och näringsämnen in i historiska och politiska sammanhang ... Det är en ren fröjd att i floden av nya dieter, rön, trender, bloggar och kokböcker hitta ett guldkorn som denna bok där man bjuds på perspektiv och distans till kosthysteri och märkliga och ibland ologiska fiender på tallriken".« Bibliotekstjänst

Människan kallas för allätare, men varför äter vi då inte allt? Aldrig förr har så många svenskar tackat nej till olika livsmedel. Fyra av tio följer en diet, ännu fler undviker ett specifikt födoämne en fiende på tallriken.


Daniel Rydén berättar medryckande om varför vi undviker att äta vissa saker, trots att de inte är skadliga för oss. Han berättar om bibelns religiösa förbud och 1700-talets ätstörningar, om 1900-talets fettskräck och 2000-talets rörelser mot gluten, kolhydrater och laktos. Intresset för vad vi stoppar i oss tycks vara oberoende av tid och rum.

Men vad händer idag när den gemensamma måltiden ska anpassas efter deltagarnas dieter och preferenser? Eller när kostexperter utmanas av bloggare och trendsättare? Och hur gick det till när vissa ätliga ting fick rollen som fiender, medan annat hyllas som det enda rätta?
  • Författare: Daniel Rydén
  • Formgivare: Cecilia Höglund
  • Format: Flexband
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789175454313
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 240
  • Utgivningsdatum: 2017-01-23
  • Förlag: Historiska Media

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: