bokomslag Ekobyboken : frihetsdrömmar, skaparglädje och vägar till ett hållbart samhälle
Samhälle & debatt

Ekobyboken : frihetsdrömmar, skaparglädje och vägar till ett hållbart samhälle

Monica Havström Carina Haglind Ahnstedt Gunnel Atlestam Margareta Bremertz Marie Hedberg Eva-Lotta Hultén Carl-Magnus Höglund

Inbunden

259:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 203 sidor
  • 2015

Sverige upplever just nu en andra gröna våg.

Trenden att leva hållbart och göra saker från grunden är stark. Intresset för att bygga och bo ekologiskt ökar. I Ekobyboken skildras mångfalden och spännvidden i Sveriges ekobyar från de starkt idealistiska till dem som i det mesta liknar helt vanliga villakvarter, från kollektivboende på landsbygden till omvandling av befintliga stadskvarter. Innovativa lösningar samsas med spännande, vacker och nyskapande arkitektur.

Ofta råder en stark social gemenskap. Samtidigt är det svårt att vara föregångare. Inte sällan tvingas ekonybyggare hantera misstänksamhet och ifrågasättande inte bara från grannar, vänner och familj utan även från myndigheter och banker. Många starka viljor och stora drömmar som ska omvandlas till verklighet kan också föra med sig konflikter mellan byns invånare.

Boken berättar om glädjen, skönheten och känslan av sammanhang som finns i många ekobyar men väjer inte för de problem som också kan förmörka projektet och visar på lösningar.

Ekobyboken har skrivits av sju författare och journalister som på olika sätt är engagerade i en hållbar livsstil, ekologisk odling och kollektivt boende. Under två år har de åkt runt i Sverige och besökt ett dussintal ekobyar.

Det har varit en spännande resa som fördjupat och utmanat vår bild av ett hållbart samhälle. De har också pratat med forskare och visionärer. I tolv kapitel med rubriker som Bo tillsammans, Pengar och paragrafer, Efter smekmånaden, Ekobyn i staden och Lärdomar och råd berättar de om ekobyarnas historia och nutid.

Bilderna är tagna av fotograf Marie Hedberg, själv ekobyinvånare.

15 EKOBYAR I BOKEN Baskemölla, Baskemölla strax norr om Simrishamn, Skåne Goda Händer, vid sjön Skagern mellan Degerfors och Laxå, Närke Hultabygden, utanför Linköping, Östergötland Hågaby, i utkanten av Uppsala, Uppland Mjölnartorpet, strax utanför Karlstad, Värmland Rydebacke, Ubbhult i Marks kommun, Västergötland Skogsnäs, nära Ramsele i Ångermanland Skärkäll, nära Hamburgsund, Bohuslän Solbyn, Dalby, utanför Lund, Skåne Suderbyn, utanför Visby, Gotland Tuggelite, strax utanför Karlstad, Värmland Understenshöjden, Björkhagen, närförort till Stockholm Utsikten, Orust, Bohuslän Åkesta, Västerås, Västmanland Änggärdet, utanför Flen, Sörmland

  • Författare: Monica Havström, Carina Haglind Ahnstedt, Gunnel Atlestam, Margareta Bremertz, Marie Hedberg, Eva-Lotta Hultén, Carl-Magnus Höglund
  • Format: Inbunden
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789187283543
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 203
  • Utgivningsdatum: 2015-03-13
  • Förlag: Votum