bokomslag Döden vid Raatevägen : Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag
Historia

Döden vid Raatevägen : Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag

Teemu Keskisarja

Inbunden

269:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

 • 319 sidor
 • 2017

Andra format:

Militärhistorien är bräddfylld med berättelser om nedbrända krigszoner, leråkrar, ruinstäder och djungler.
Men i stort sett bara ett betydelsefullt slag har utspelat sig i ödemarken kring en landsväg, omgärdad av isiga skogar och midjedjup snö, under långa mörka vinternätter enbart upplysta av månskenet.
Vid Raatevägen nära den ryska gränsen i mellersta Finland inringade och utplånade finländarna två fastfrusna, tungt utrustade och numerärt överlägsna sovjetiska divisioner under finska vinterkriget (1939 1940). Världsmedierna rapporterade snart om den osannolika framgången. Hur uppfattades blodbadet av fotsoldaterna på den finska och den sovjetiska sidan? I den prisbelönta Döden vid Raatevägen skildras det ofantliga kaoset som det stora slaget ledde till, där huvudrollerna inte spelades av militära befälhavare utan av helt vanliga soldater som kämpade i ett "nedfruset helvete".

TEEMU KESKISARJA (f. 1971) är en av de mest lästa finska historikerna och jämförs med såväl Antony Beevor som Peter Englund. Keskisarja har skrivit en rad prisbelönta böcker om olika historiska skeenden och arbetar som adjungerad professor vid Helsingfors universitet.

"[...] har behandlats i mängder av böcker och skrifter.
Trots det tillför Teemu Keskisarjas bok något nytt. Genom en djupdykning i arkiven låter han "vanligt folk" komma till tals med talande detaljer om de extremt hårda stridsförhållandena på båda sidor om fronten."
Matts Dagerhäll, Nerikes Allehanda

"Boken ger nya perspektiv [...] Keskisarja presenterar baksidan av de beryktade striderna, individernas öden och dystra händelser funna i arkiven och memoarer, som att avsiktligen avrätta sina egna. [...] Genom boken löper folkets historia som växlar mellan individuella öden och de större sammanhangen."
Helsingin Sanomat

"Boken ger en ärlig och klar bild [...] Legenden om vinterkriget har gjorts mänsklig genom det använda källmaterialet."
Kainuun Sanomat

"Boken saknar allt patos och smicker om den stora segern.
Istället finns en genuin förundran och respekt för uthärdandet av de hårda krigsförhållandena på båda sidor om frontlinjerna. [...] Döden vid Raatevägen gör rättvisa åt de som förtjänar den: vanligt folk."
Yle Lappi

"Fakta berättas som i Peter Englunds Poltava på ett sätt som intresserar en större publik. Keskisarja fokuserar på människor, utvecklar scener, presenterar talande detaljer [...] han växlar suveränt mellan de individuella ödena och den större bilden."
Kanava

"Teemu Keskisarja skildrar striderna utifrån bevarade dokument och de enskilda deltagarnas berättelser [...] Genom att han fokuserar på människor och talande detaljer har det blivit en mycket läsvärd skildring."
Nils Fredrik Aurelius, Östra Småland

 • Orginaltitel: Raaka tie Raatteeseen - suurtaistelun ihmisten historia
 • Författare: Teemu Keskisarja
 • Formgivare: Niklas Lindblad
 • Format: Inbunden
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789174618877
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 319
 • Utgivningsdatum: 2017-09-05
 • Översättare: Camilla Frostell
 • Förlag: Lind & Co Förlag

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: