bokomslag Det svenska måltidsundret : från gastronomiskt u-land till världstopp
Mat & dryck

Det svenska måltidsundret : från gastronomiskt u-land till världstopp

Carl Jan Granqvist Karsten Thurfjell Hans Wallensteen

Inbunden

379:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 269 sidor
  • 2016

Från gastronomiskt u-land till världstopp

Svensk mat och gastronomi har de senaste decennierna utvecklas på ett sätt som gjort Sverige till ett av världens absolut främsta måltidsländer. Men för inte så länge sedan kunde vårt land beskrivas som gastronomiskt underutvecklat. När vår franske importkung Karl XIV Johan anlände i början av 1800-talet mötte han ett bondfolk som åt en obeskrivligt hopkok ur kökets enda gryta. Hundra år senare hade vi fått järnspisar, hotell och restauranger, men efter ett skakigt halvsekel av restriktioner, ransoneringar och två världskrig låg matkulturen åter i träda. Under 1960-talets högkonjunktur började intresset sakta växa, och måltiden utvecklades från ett intagande av födoämnen till en allt mer spännande upplevelse. Idag anländer läckergommar från världens alla hörn för att uppleva vårt kök. Hur kunde det gå så fort?

Idén med denna bok är att mer detaljerat beskriva set svenska måltidsundret framväxt, dels ur ett historiskt perspektiv, men framför allt med fokus på de nutida skeenden som bidragit till vår nyvunna internationella anseende.

  • Författare: Carl Jan Granqvist, Karsten Thurfjell, Hans Wallensteen
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789198343212
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 269
  • Utgivningsdatum: 2016-12-01
  • Förlag: Måltidsakademiens Förlag i Grythyttan

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Idag