bokomslag Den underdåniga lydnaden : dokumentärroman
Skönlitteratur

Den underdåniga lydnaden : dokumentärroman

Birger Hjelm

Häftad

149:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 3-7 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 149:- för medlemmar.

  • 158 sidor
  • 2007
..."har visat en närmast paranoisk inställning gentemot olika myndigheter,"...
..."överklagat samtliga beslut enligt barnavårdslagen som gått henne emot"...

Att protestera mot myndigheter och överklaga beslut är en grundlagsfäst rättighet. Ovanstående argument är ur en läkares skrivelse till socialstyrelsens ansvarsnämnd för att förklara sig angående ett ogrundat försök att frihetsberöva författarens mor i Växjö på sjuttiotalet. Modern som gjorde anmälan hade ju enligt läkaren blivit upprörd och handfast försökt hindra att hennes då tioåriga son skulle omhändertas och tvångsutredas mot hennes vilja. Den unge journalistenGöran Skytte skrev 1973 sitt examensarbete på journalisthögskolan om ärendet, i sammanfattningen listade han totalt 37 anmärkningsvärdheter o brister i myndighetsutövningen. Vad hände förresten med anmälan? -Ingenting, nämnden såg ingen anledning till disciplinär åtgärd eller att rikta kritik mot läkaren.
Den Underdåniga Lydnaden beskriver hur en i grunden helt vanlig familj splittras och körs över av sociala myndigheters maktfullkomliga företrädare på sjuttiotalet. Modern var skötsam, nykterist utan någon klammeri med rättvisan. Men också en kritikst tänkande, ensamstående och stridbar kvinna - tyvärr en olämplig kombination. Tankarna leder stundtals till Ken Keseys roman "Gökboet". Men till skillnad från Keseys roman utspelar sig händelserna i Sverige- Och på riktigt. Birger Hjelm, en drygt 40 årig akademiker har skrivit en bok som är skrämmande, men samtidigt upplyftande i skilldringen av den lilla medborgarens förmåga till civilkurage och inre resning. Boken är högaktuell i debatten efter avslöjanden om groteska övergrepp i den sociala "barnavården" vilka tvingade regeringen att 2006 tillsätta en utredning för att kartlägga övergreppen. Docenten i psykologi Bo Edvardsson, sakkunnig i utredningsmetodik, ofta anlitad i uppmärksammade omhändertagandeärenden har skrivit förordet med kommentarer om orsaker och följder av myndighetsutövning och utredningar som inte vilar på objektiva och sakliga grunde, och vad som kan göras för att komma till rätta med samhällsproblemet.

Birger Hjelm är bla fri skribent och före detta ordförande i föreningen Samhällets Styvbarn. Detta är hans första alster i bokform. Författaren har inte vuxit upp under "samhällets försorg" men i boken ges inblick till de bakomliggande händelserna för engagemanget i medborgarrättsfrågor rörande samhällsingripanden mot barn och familjer.
  • Författare: Birger Hjelm
  • Format: Häftad
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789163314490
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 158
  • Utgivningsdatum: 2007-11-15
  • Förlag: HB-förlag