bokomslag Dagens klara ljus
Skönlitteratur

Dagens klara ljus

Anita Desai

Inbunden

239:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-4 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 267 sidor
  • 2016
Anita Desais roman Dagens klara ljus (Clear Light of Day) i nyöversättning av Andreas Vesterlund. Boken nominerades till Man Booker-priset och tillhör Desais allra bästa. Det här är litteratur på högsta, på svindlande högsta nivå.

Dagens klara ljus handlar om Tara och hennes syskon som har vuxit upp tillsammans i ett hus med stor trädgård i Old Delhi. Som vuxna brukar de med jämna mellanrum återses i barndomshemmet.

Tara är numera gift med en ambassadör och van vid livet i stora världen. Även Raja reste iväg. Bim däremot har inte rest någonstans. Hon har stannat kvar hemma, hennes uppgift har varit att ta hand om sin autistiske bror Baba. Huset är sig likt, trädgården är sig lik. Ljuset. Dofterna. Grammofonen är densamma och 78-varvsskivorna som Baba så envist spelar - några få skivor som han spelar om och om igen. Alltid samma skrällande, smäktande toner. Det mesta är sig likt. Men samtidigt är allting under ständig förvandling...

Få eller inga kan som Anita Desai fånga utrymmet mellan människorna, stämningen i samtalet, med vibrationerna i miljön, med själva ljusskenet i luften i kristallklar skärpa, som läsare är man där, precis där, man är där.

Och få eller inga kan återge de stillsamma tankarna, de lågmälda personernas genuina funderingar, de ödmjuka personernas inre, personer som kan vara så diskreta och obemärkta i verkligheten blir så i högsta grad själsligt närvarande, så brännande tydliga i romanens universum, i författarens verklighet, i läsarens värld på boksidan.

Anita Desai - född och uppvuxen i Indien - är författare till en rad böcker, varav flera utkommit på svenska. Hon räknas till en av världens riktigt stora och - på sitt unika stillsamma vis - tongivande författare. Hon har tilldelats otaliga internationella utmärkelser och brukar kallas "Indiens största författare som skriver på engelska".

Eller som Daily Telegraph inplacerar henne - "en av de främsta engelskspråkiga författarna i modern tid".

Enligt The Times är hon "Tolstojs arvtagare".

Sedan 1980-talet bor hon i USA, för närvarande i Cold Spring strax norr om New York City.
  • Författare: Anita Desai
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789177424543
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 267
  • Utgivningsdatum: 2016-08-12
  • Översättare: Andreas Vesterlund
  • Förlag: Bakhåll