Skönlitteratur

Butcher's crossing

John Williams

Pocket

95:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

 • 331 sidor
 • 2016

Det är inte varje år man läser en bok som är så perfekt genomförd att man själv nästan försvinner, glömmer sin omgivning Butchers Crossing är en sådan bok.
NRC Handelsblad


Kärv och obarmhärtig, men samtidigt dämpad i tonen, banade den väg för Cormac McCarthy. Det var kanske den första och bästa romanen som skrev västerns historia på ett nytt sätt
The New York Times Book Review


Det är 1870-tal, och Will Andrews, som studerar vid det prestigefyllda Harvard, hoppar av universitetet för att go west. Han längtar efter vidderna och den öppna himlen, att lära sig något som inte står i böcker. Han hamnar i det lilla samhället Butchers Crossing knappt mer än en gata med en saloon och några hus, mitt ute i ingenstans i Kansas. Där får han höra om de jättelika buffelhjordar som bara väntar på att skjutas av och föra med sig svindlande rikedomar när pälsarna sålts.
En expedition bildas, Will satsar allt han har och männen ger sig av för att kämpa mot ökenhetta och vinterköld, med hopp om att återvända i triumf. Ett hopp som sätts på svårare prov än de kunnat ana.


John Williams (1922-1994) hör till de senaste årens verkliga litterära sensationer. Från att ha varit i det närmaste bortglömd som författare utom av ett fåtal beundrare, har han blivit ett av de mest spridda författarskapen i Europa. Enbart i Holland har hans roman Stoner sålt i en kvarts miljon exemplar, och den blev en av förra årets mest omtalade och lästa böcker i Sverige.
Butchers Crossing är John Williams andra roman och kom ut 1960, fem år före Stoner.
Williams gav ut två diktsamlingar och fyra romaner: Nothing But the Night, Butchers Crossing, Stoner och Augustus, för vilken han tilldelades National Book Award 1973.Butchers Crossing sjunger i en annan tonart, men bättre, samma dämpade sång som Stoner.
de Volkskrant
Butchers Crossing, utgiven 1960 och Williams första mogna roman, är långt ifrån Stoner vad gäller tid och plats. Det är också möjligen en bättre roman. [...] En västern är kanske inte något du vanligtvis skulle läsa. Jag själv gör det inte [...] Men genom att renodla berättelsens beståndsdelar till en exakt återgivelse av de enskilda händelserna, har Williams skapat något tidlöst och stort.
Nicholas Lezard, The Guardian
En av de finaste böcker som skrivits om den gäckande västern [] Det är en elegant och brutal historia om män som blir förvildade av ensamhet.
Time Out New York
Butchers Crossing demonterar myten om västern, och blottlägger en skräckhistoria om allt det slit det innebär att enbart överleva [] den moraliska kritiken ligger i språkets exakthet, Williams numera berömda enkla och eleganta prosa.
Bret Easton Ellis, The Guardian
Stoner visade oss en författare som skrivit en stor bok. För oss som inte redan visste det: Butchers Crossing visar att John Williams är mer än så: en bortglömd författare, men tveklöst också en stor författare.
Archie Bland, The IndependentÖversättning: Eva Johansson
Förord av Kristoffer Leandoer

 • Originaltitel: Butcher's Crossing
 • Författare: John Williams
 • Formgivare: Niklas Lindblad
 • Format: Pocket
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789127148741
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 331
 • Utgivningsdatum: 2016-05-05
 • Översättare: Eva Johansson
 • Förlag: Natur & Kultur