bokomslag Brasiliansk musik
Konst & kultur

Brasiliansk musik

Åsa da Silva Veghed

Inbunden

449:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

 • 248 sidor
 • 2007
Super grym bok! Daniel Jadama, P3 Musikred./prod. Sveriges Radio P3 Rytm
Ett måste för alla intresserade. Lina Nyberg, jazzsångerska, Impra
Det här är en bok om musiken i blandkulturen Brasilien. Envisa klichébilder om brasilianskt musikliv har etsat sig fast i världen. Den brasilianska musiken består av mycket mer än samba och bossa nova. Under flera resor har Åsa da Silva Veghed sökt upp brasilianska musikmiljöer och träffat ett femtiotal brasilianska artister som till stora delar själva berättar om sin musikvärld. Resorna har gått till anonyma folkmusiker i nordöstra Brasiliens inland, operahuset i Amazonas, baile funk-folket i Guds stad, slagverkaren Naná Vasconcelos i Recife, Tom Zés köksbord i São Paulo, dragspelaren Renato Borghetti i Porto Alegre, electronica-artisten Cibelle i London och Gilberto Gil i Rio de Janeiro som numera också är Brasiliens progressiva kulturminister. Dagens musikscen befinner sig mitt i den tekniska revolutionen. Idag växer electronican så det sprakar i sladdarna. Folkmusiken är del av den revolutionen. 2005 fick Gilberto Gil Polarpriset i Sverige och den brasilianska musiken hamnade åter på den svenska kartan. Brasiliansk musik har inspirerat många svenska artister inte minst inom jazzen. Monica Zetterlund sjöng flera brasilianska låtar. Lill Lindfors, Sylvia Vrethammar och Gimmicks svensk-brasilianska låtar från 60- och 70-talen är idag hårdvaluta i Japan. 2006 släppte Lisa Nilsson skivan Hotel Vermont 609 med brasiliansk musik. Håkan Hellström har spelat samba batucada och inspireras av Brasilien. Den första svenska boken om brasiliansk musik. Bonus-cd med sju ljudspår från Brasilien ingår!
Musiketnologen och journalisten Åsa da Silva Veghed är kanske den i vårt eget land som känner den brasilianska musikkulturen bäst. Hon har i dags- och fackpress publicerat en rad intressanta texter, samt gjort både radio- och tv-program i ämnet. Efter tio års forskning, intervjuer och arbete utkommer nu hennes stora verk Brasiliansk musik För den nyfikne är Åsa da Silva Vegheds bok en guldgruva. För den som redan lever inspirerad av brasiliansk musikkultur är den just det, också då en guldgruva! Thomas Nydahl (skrivit flera böcker om portugisisk kultur), Kristianstadsbladet samt bloggen:
Hon besitter den unika förmågan att kunna kombinera musiketnologisk kunskap med musikskribentens språkliga tilltal. Det är en lika kunskapsrik och väldokumenterad som lättillgänglig bok. Ingen avhandling utan en kaffebordsbok med luftig layout, många färgfoton och även teckningar Åsa da Silva Veghed gör inte heller någon kvalitativ skillnad mellan folk-, fin- och populärkultur. Hon skriver om konstmusikaliska tonsättare såväl som nya hiphop-artister. Här finns biografier över de främsta namnen i olika genrer och även intervjuer med ett flertal kompositörer, musiker och artister som Gilberto Gil, Bebel Gilberto, Seu Jorge, Rita Lee, Marcelo D2, Milton Nascimento, Naná Vasconcelos och Tom Zé. Allt kompletterat av en cd med klingande smakprov och inte minst en utförlig skivförteckning. Boken Brasiliansk musik är ett pionjärverk i ordets bästa betydelse. Bengt Eriksson, LO-tidningen (även mångårig musikskribent i Svenska Dagbladet)
När jag började intressera mig för brasiliansk musik fanns det inte mycket att välja på i boklådorna. Jag hittade en Handbuch der folkloristischen und der populären Musik Brasiliens, på tyska. Till och med på portugisiska var det ont om böcker, brasilianarna själva är inte alltid så bra på att förstå värdet av sin egen musik. Efter hand har jag hittat böcker på engelska men ingen av dem är tillnärmelsevis så vacker som det praktverk Åsa da Silva Veghed presterat Bredden i boken är stor och imponerande en så vacker bok om brasiliansk musik finns numera bara på svenska Lennart Kjörling (skrivit flera böcker om Brasilien), Månatligt e-nyhetsbrev om brasiliansk kultur.
 • Författare: Åsa da Silva Veghed
 • Illustratör: Martin Ehrling
 • Formgivare: Anders Karlén
 • Format: Inbunden
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789163310287
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 248
 • Utgivningsdatum: 2007-09-01
 • Förlag: iVisby