bokomslag Adams bok
85:-
  • 237 sidor
  • 2010

Det här handlar om en bok som aldrig blev skriven, om varför den aldrig blev skriven, om den barndom och allt annat som gjorde att Adam inte kunde skriva den.


Boken handlar om Åsa och Adam och deras liv under Adams maniska och depressiva tillstånd. Om deras kärlek, förtvivlan, ilska och ångest i sjukdomens många faser och kampen mot sjukvårdssystemet.


Den innehåller mycket som är skrämmande men också mycket, mycket kärlek, humor och medkänsla och ger en naken och uppriktig bild av det manodepressiva beteendet förhoppningsvis till hjälp för andra i samma situation.


Birgitta Stenberg har bidragit med stöd , kärlek och vänskap genom allt som hänt för att boken skulle komma till stånd.


Adam: Livet bara mal och mal. Jag tänker ibland give us a breake. Från allt. Inga naglar som växer. Inget hår som växer. Jag skulle vilja dö. Inte från dig, men från mig.


Åsa: Jag är rädd för hans patientanpassade sjukhusuppenbarelse, en människa som jag inte känner igen.

Författarna tar läsarna med på en skrämmande och känslostark resa rakt in i manodepressivitetens okända värld. ... Boken om Adam är ett dokument över ett enskilt människoöde - men berättar också om en stor grupp människors liv och lidande.
Thomas Lerner, Dagens NyheterAdams få texter är helt underbara. Adams bok angår inte alls bara läsare med direkt anknytning till själva sjukdomen, eftersom den åtminstone indirekt vidgar perspektivet mot det existentiella och metafysiska. Här återkommer den ständiga frågan: var går verklighetens gränser, gränserna mellan möjligt och omöjligt, vedertaget och magiskt, realistiskt och surrealistiskt?


Aase Berg, Göteborgs-PostenTack, Åsa Moberg, för Adams bok! Boken beskriver verkligheten som den är. Vi anhöriga känner igen allt du beskrivit. Min högsta önskan är att alla i offentlig tjänst läser boken.


Drabbad anhörig, Göteborgs-PostenDet här är en bok som tål att läsas ur flera perspektiv. Det är dels en debattbok, där ljuset riktas starkt och anklagande mot den svenska mentalvården med dess många gånger obegripliga byråkrati. Men det är också en fragmentarisk barndomsberättelse, en intensiv kärleksskildring och en totalt självutlämnande dagbok ur två människors perspektiv. ... Det är mycket intimt, svårt att värja sig emot.
Stina Nylén, ExpressenKanske kan Adams bok hjälpa oss att komma ihåg att varje psykiskt sjuk människa är just en människa, vilket är ett skäl som i sig räcker, även om det också finns många andra, för att läsa Adams bok.
Nerikes Allehanda

Åsa Moberg och Adam Inczèdy-Gombos tar läsarna med på en skrämmande och känslostark resa rakt in i manodepressivitetens okända värld.

Thomas Lerner, Dagens Nyheter
  • Författare: Åsa Moberg
  • Format: Pocket
  • Upplaga: 2
  • ISBN: 9789127131064
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 237
  • Utgivningsdatum: 2010-09-29
  • Förlag: Natur & Kultur Akademisk