bokomslag Abraham Lincoln : hans liv och tid
Memoarer & biografier

Abraham Lincoln : hans liv och tid

Staffan Ekendahl

Häftad

289:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 414 sidor
  • 2014

Lincolns hela liv är som en saga. Han föddes i en fönsterlös hydda i skogen, fick knappt ett års skolgång men läste själv allt han kom över och blev vid 28 års ålder självlärd advokat. Hans politiska snille och rättrådiga hållning i sin tids svåraste fråga, slaveriet, gjorde att han mot alla odds blev presidentkandidat och sedan president. Men han hann inte ens tillträda sitt ämbete förrän delstat efter delstat i den amerikanska Södern utträdde ur USA och startade egna The Confederate States of America. Lincolns viktigaste mål var att rädda landet från delning. Han betraktade USA med sin frihetsförklaring och författning som "världens sista, bästa hopp". På vägen dit fick han styra över ett USA i ett blodigt och uppslitande inbördeskrig där mer än 600 000 människor dog.

När uppgiften att rädda USA var avklarad inriktade han sig på att försona forna dödsfiender och utveckla landet. Men i stället mördades han den första kväll han riktigt kunde koppla av från alla bekymmer. En känd och firad skådespelare med starka sydstatssympatier sköt Lincoln i huvudet från nära håll.

Lincoln är en av världshistoriens mest framträdande personer och president Barack Obamas politiska förebild. För att ge en relief till den första biografin om Lincoln på svenska berättar författaren om allmänna händelser i USA under Lincolns livstid. Dessa kapitel vävs in då och då i berättelsen för att skapa förståelse och intresse för sådant som Lincoln gjorde och sådant som påverkade hans privata och offentliga liv.

Några pressröster:
"Staffan Ekendahl har skrivit en mycket förtjänstfull biografi över denne märklige och karismatiske man, faktiskt en prydnad för svensk biografilitteratur."
Svenska Dagbladet

"Det är lättläst och det blir lätt att förstå Lincolns betydelse."
Helsingborgs Dagblad

"… samtidigt är Staffan Ekendahl lätt och trevlig att följa, han är radiojournalist och har en ledig stil där han obesvärat kan flika in upplysningar om var turisten kan hitta spår efter Lincoln, pedagogiska förklaringar om tidens kaotiskt växande järnväg eller klargörande jämförelser mellan amerikansk politik då och nu…"
Dagens Nyheter

"Staffan Ekendahl lyckas ge en bra bild av hela den komplexa personlighet som Lincoln hade. Han väver skickligt ihop nationens historia med Lincolns."
UNT

  • Författare: Staffan Ekendahl
  • Format: Häftad
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789113067124
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 414
  • Utgivningsdatum: 2014-11-05
  • Förlag: Norstedts Förlag